Over ons

Blinde Liefde voor Salsa verzorgt danslessen in kleinere groepen om zo de persoonlijke aandacht te kunnen waarborgen.

Het team van Blinde Liefde voor Salsa

Annemarie Nodelijk

Mijn naam is Annemarie Nodelijk en ik ben de initiatiefneemster van ‘Blinde liefde voor salsa’.

Sinds 2012 zijn we in Rotterdam begonnen met het aanbieden van non- visuele danslessen. Dit ben ik destijds gestart omdat ik zelf plotseling slechtziend werd door een hersentumor.

Hierdoor viel me op dat ik als slechtziende enorm de diversiteit in de vrijetijdsbestedingen mistte.

Als dochter van een Antilliaanse moeder en een Hollandse vader stond bij ons thuis altijd het muziek aan en was het swingen geblazen. Dit brengt veel positieve energie en dat wil ik tijdens onze danslessen de deelnemers laten ervaren. Het belangrijkste is dat iedereen met een glimlach op zijn gezicht weggaat, want dan is mijn ‘missie’ geslaagd en voel ik me een rijker mens.

Ik richtte tevens de EYE-Opener Foundation op, waar ik tevens CEO van ben. Blinde Liefde voor Salsa is een project van de foundation.

Meer info over EYE-Opener Foundation lees je op deze pagina of op de website van de foundation.

Anniestijl_Annemarie-7799_def_logo2-min

Gaby

Hai! Ik ben Gaby, coördinator van Blinde Liefde voor Salsa in ‘s – Hertogenbosch.

Ik ben gelukkig getrouwd, wij hebben 2 prachtzonen en ik heb het syndroom van Usher, dat wil zeggen dat ik zwaar slechthorend ben en slechtziend.

Op vijf juni 1981 ben ik op de wereld gebracht in een dorp Budel, dat ligt onder Eindhoven en ik heb een zus en een broer. Mijn slechthorendheid was vrij snel ontdekt en kreeg ik op eenenhalf jaar mijn eerste hoortoestellen. Dat vond ik vreselijk en gooide ze steeds weg, maar omdat mijn ouders ze zo weer in mijn oren ‘propten., besloot ik buiten te gaan spelen en verstopte ik mijn hoortoestellen onder in de bumper van de auto…

Zelf niet beseffend dat hoortoestellen piepen, hadden ze ze zo weer terug gevonden en daar baalde ik van… Ik kreeg een ketting met 2 zijkettinkjes, waaraan de slangetjes van mijn hoortoestellen werden gebonden, dus als ik ze wilde weggooien, bleef het bengelen aan mijn ketting en zodoende heb ik moeten leren ‘luisteren’. 🙂 

Toen ging ik in 1984 naar een speciaal onderwijs in Eindhoven voor taal-, leer- en spraak problemen en daar vermoedden ze in de loop van tijd steeds meer dat ik slechtziend ben: het viel hen op dat ik vaak ongelukken kreeg tijdens buiten spelen en bij de gym. Ik werd onderzocht bij Kentalis in St.-Michielsgestel en daar constateerde ze dat ik het syndroom van Usher heb. Ik ben in 1989 verhuisd van onderwijs in Eindhoven naar speciaal onderwijs voor doofblinden in St.-Michielsgestel. Na het onderwijs voor doofblinden heb ik MBO opleiding gevolgd voor bedrijfsadministratie, maar ik heb in de loop van mijn leven nooit gewerkt als administratief medewerkster: ik ben begonnen met presentaties geven over doofblindheid (www.doofblindenpresentatie.nl) en deel ik mijn levenservaring. 

Ik hou erg van boeken lezen, leuke dingen doen met mijn gezin en sporten. Ik heb bijna heel mijn leven gesport: fietsen, zwemmen, fitness en aerobic/keep fit, hardlopen en dansen.

Ik heb op mijn zestiende stijldansen gevolgd tot en met goud-ster en omdat ik toen geen vaste danspartner had, kon ik niet verder gaan en dat vond ik heel jammer. Toen ik in ‘s – Hertogenbosch kwam wonen heb ik hier nog naar salsa scholen gezocht, maar niks was geschikt voor mij: te donker, lessen gaan te snel en de locatie was buiten bereik van openbaar vervoer. Ik heb het opgegeven tot ik van een tolk hoorde dat er Blinde Liefde voor Salsa in Rotterdam was. Ik ben gaan kijken, daar ontmoette ik Annemarie en het was zo leuk dat ik dat ook in ‘s – Hertogenbosch wilde. Dankzij de hulp en ondersteuning van Annemarie, stichting Hoogeland Helpt en mijn man is er sinds 15 januari 2016 Blinde Liefde voor Salsa in ‘s – Hertogenbosch! 🙂

Gaby

Barbara

Newen Copihue is een folkloristische, optredende dansgroep, opgericht door de kinderen van politiek vluchtelingen uit Chili. Sinds 1982 bestaat de groep onder de huidige naam. 

Al snel kwamen de kinderen van de Argentijnse vluchtelingen erbij.

Voor de toen jeugdige deelnemers betekende de folkloristische dans het ontdekken en aanvaarden van hun identiteit als Latijns-Amerikanen en de erkenning van de werkelijkheid als tweede generatie vluchtelingen.

Inmiddels zijn er deelnemers uit veel verschillende Latijns Amerikaanse landen bij gekomen, maar ook Nederlanders en andere Europese dansers.

De dansen die we uitvoeren komen uit heel Latijns Amerika.

Het gedeelte Salsa is ontstaan doordat mijn neef steeds slechter ging zien en het daar erg moeilijk mee had.

Om te ontspannen en af en toe een uurtje af te leiden zijn we met hem Salsa gaan dansen. Dit heeft hem erg goed gedaan en nadat hij de jongeren afdeling van de oog vereniging had uitgenodigd voor een middagje Salsa is het idee geboren om dit vaker te doen.

Nu organiseren we ongeveer 1x per maand een middagje Salsa en het is erg leuk om te zien hoe de deelnemers vooruit gaan en hoeveel plezier we met zijn allen hebben.

Barbara