Over ons

Blinde Liefde voor Salsa verzorgt danslessen in kleinere groepen om zo de persoonlijke aandacht te kunnen waarborgen.

Het team van Blinde Liefde voor Salsa

Annemarie Nodelijk

Mijn naam is Annemarie Nodelijk en ik ben de initiatiefneemster van ‘Blinde liefde voor salsa’.

Sinds 2012 zijn we in Rotterdam begonnen met het aanbieden van non- visuele danslessen. Dit ben ik destijds gestart omdat ik zelf plotseling slechtziend werd door een hersentumor.

Hierdoor viel me op dat ik als slechtziende enorm de diversiteit in de vrijetijdsbestedingen mistte.

Als dochter van een Antilliaanse moeder en een Hollandse vader stond bij ons thuis altijd het muziek aan en was het swingen geblazen. Dit brengt veel positieve energie en dat wil ik tijdens onze danslessen de deelnemers laten ervaren. Het belangrijkste is dat iedereen met een glimlach op zijn gezicht weggaat, want dan is mijn ‘missie’ geslaagd en voel ik me een rijker mens.

Ik richtte tevens de EYE-Opener Foundation op, waar ik tevens CEO van ben. Blinde Liefde voor Salsa is een project van de foundation.

Meer info over EYE-Opener Foundation lees je op deze pagina of op de website van de foundation.

Anniestijl_Annemarie-7799_def_logo2-min

Hellen Peters

Zo'n 11 jaar geleden ben ik begonnen met dansen bij Salsaventura in de Torenstraat te Den

Haag. Daar heb ik alle salsa cursussen doorlopen van beginners tot en met advanced. Daarna ben ik in 2014 bij eStilo Dance gaan trainen. Daar kreeg ik techniek training, musicality uitleg, diverse salsa dansstijlen met tips & tricks. Onder leiding van Sergio & Daphne heb ik echt leren dansen.

De salsa docenten opleiding heb ik in 2017 gevolgd bij Morry en Norvin. Super leerzaam en leuk om te doen. Het lesgeven begon in Maasland, hier en daar workshops en privélessen tot aan het docent zijn bij ‘Blinde liefde voor salsa’ en Typical Tropical.

Als docent bij ‘Blinde liefde voor salsa’ is het belangrijk om: "woordelijk te benoemen wat je doet en te laten voelen wat je zegt". Zeker bij de cursisten met een visuele beperking. Wees alert op waar iedereen zich bevindt in de zaal. Aangeven dat je naderbij komt en iemand vastpakt voor de uitleg. Erg interessant die diverse uitleg technieken tijdens het lesgeven!

Helen Peters

Gaby

Hai! Ik ben Gaby, coördinator van Blinde Liefde voor Salsa in ‘s – Hertogenbosch.

Ik ben gelukkig getrouwd, wij hebben 2 prachtzonen en ik heb het syndroom van Usher, dat wil zeggen dat ik zwaar slechthorend ben en slechtziend.

Op vijf juni 1981 ben ik op de wereld gebracht in een dorp Budel, dat ligt onder Eindhoven en ik heb een zus en een broer. Mijn slechthorendheid was vrij snel ontdekt en kreeg ik op eenenhalf jaar mijn eerste hoortoestellen. Dat vond ik vreselijk en gooide ze steeds weg, maar omdat mijn ouders ze zo weer in mijn oren ‘propten., besloot ik buiten te gaan spelen en verstopte ik mijn hoortoestellen onder in de bumper van de auto…

Zelf niet beseffend dat hoortoestellen piepen, hadden ze ze zo weer terug gevonden en daar baalde ik van… Ik kreeg een ketting met 2 zijkettinkjes, waaraan de slangetjes van mijn hoortoestellen werden gebonden, dus als ik ze wilde weggooien, bleef het bengelen aan mijn ketting en zodoende heb ik moeten leren ‘luisteren’. 🙂 

Toen ging ik in 1984 naar een speciaal onderwijs in Eindhoven voor taal-, leer- en spraak problemen en daar vermoedden ze in de loop van tijd steeds meer dat ik slechtziend ben: het viel hen op dat ik vaak ongelukken kreeg tijdens buiten spelen en bij de gym. Ik werd onderzocht bij Kentalis in St.-Michielsgestel en daar constateerde ze dat ik het syndroom van Usher heb. Ik ben in 1989 verhuisd van onderwijs in Eindhoven naar speciaal onderwijs voor doofblinden in St.-Michielsgestel. Na het onderwijs voor doofblinden heb ik MBO opleiding gevolgd voor bedrijfsadministratie, maar ik heb in de loop van mijn leven nooit gewerkt als administratief medewerkster: ik ben begonnen met presentaties geven over doofblindheid (www.doofblindenpresentatie.nl) en deel ik mijn levenservaring. 

Ik hou erg van boeken lezen, leuke dingen doen met mijn gezin en sporten. Ik heb bijna heel mijn leven gesport: fietsen, zwemmen, fitness en aerobic/keep fit, hardlopen en dansen.

Ik heb op mijn zestiende stijldansen gevolgd tot en met goud-ster en omdat ik toen geen vaste danspartner had, kon ik niet verder gaan en dat vond ik heel jammer. Toen ik in ‘s – Hertogenbosch kwam wonen heb ik hier nog naar salsa scholen gezocht, maar niks was geschikt voor mij: te donker, lessen gaan te snel en de locatie was buiten bereik van openbaar vervoer. Ik heb het opgegeven tot ik van een tolk hoorde dat er Blinde Liefde voor Salsa in Rotterdam was. Ik ben gaan kijken, daar ontmoette ik Annemarie en het was zo leuk dat ik dat ook in ‘s – Hertogenbosch wilde. Dankzij de hulp en ondersteuning van Annemarie, stichting Hoogeland Helpt en mijn man is er sinds 15 januari 2016 Blinde Liefde voor Salsa in ‘s – Hertogenbosch! 🙂

Gaby

Barbara

Newen Copihue is een folkloristische, optredende dansgroep, opgericht door de kinderen van politiek vluchtelingen uit Chili. Sinds 1982 bestaat de groep onder de huidige naam. 

Al snel kwamen de kinderen van de Argentijnse vluchtelingen erbij.

Voor de toen jeugdige deelnemers betekende de folkloristische dans het ontdekken en aanvaarden van hun identiteit als Latijns-Amerikanen en de erkenning van de werkelijkheid als tweede generatie vluchtelingen.

Inmiddels zijn er deelnemers uit veel verschillende Latijns Amerikaanse landen bij gekomen, maar ook Nederlanders en andere Europese dansers.

De dansen die we uitvoeren komen uit heel Latijns Amerika.

Het gedeelte Salsa is ontstaan doordat mijn neef steeds slechter ging zien en het daar erg moeilijk mee had.

Om te ontspannen en af en toe een uurtje af te leiden zijn we met hem Salsa gaan dansen. Dit heeft hem erg goed gedaan en nadat hij de jongeren afdeling van de oog vereniging had uitgenodigd voor een middagje Salsa is het idee geboren om dit vaker te doen.

Nu organiseren we ongeveer 1x per maand een middagje Salsa en het is erg leuk om te zien hoe de deelnemers vooruit gaan en hoeveel plezier we met zijn allen hebben.

Barbara

Thurston

Mijn naam is Thurston Ricardo  ik ben geboren en getogen op prachtige eiland Curacao, ik woon nu ongeveer 25 jaar hier in Nederland.
Ongeveer 23 jaar geleden ontdekte ik salsa LA style en Mambo on2.
Ervoor danste ik het ook maar op caribische manier (rechte voet voor)
Dansen is mijn passie en dat heb ik te danken aan mijn ouders. Toen ik klein/ jong was zag ik hun dansen op alle soort muziek met veel passie en, dat heeft mij getriggerd om ook zo te gaan dansen met passie voor het muziek.
Ik heb in showteams gezetten.  Ik heb opleiding dans docent gedaan bij Salsaventura.
En ik heb voor grote en kleine salsa dansscholen les gegeven.
Wat ik ook mooi vind, hoe studenten die les hebben gehad van me, dat je ze ziet groeien en zelf les geven tegenwoordig
Zodra ik salsa muziek hoor gaan mijn haren recht op staan. Ooh wacht ik heb geen haar meer op mijn hoofd.
Ik sta altijd klaar om iemand te helpen dat heb ik ook van huis uit geleerd.
Ik ben in zomer van 2018 getag in een bericht van BLVS op FB ze waren opzoek naar hulp heren.
Toen ben ik benaderd door Annie, en door haar enthousiasme kon ik niet laten om toch langs te gaan en een kijkje te nemen bij de lessen.
Toen ik daar was waren er genoeg heren dus eigenlijk mij niet meer nodig. Ik dacht ik ben daar dan ga ik zitten en kijken alleen maar.
Maar ik kon mezelf niet inhouden en ben toch opgestaan en begon een paar stelletje uit te leggen hoe ze de nieuwe pasjes moesten uitvoeren.
En zo ben ik begonnen met helpen bij de lessen tot zelfs les geven voor blindeliefdevoorsalsa.
Voor mij les geven aan een slechtziende of een goed ziende is hetzelfde of ik iets meer moet uitleggen aan iemand zodat die persoon de pasjes weet maakt mij niet uit. Het doel is dat iemand plezier heeft bij de lessen en met dansen. Hoe vrolijk iemand wordt bij het dansen, meer vrolijker ik ook van wordt.
thurston