De stadskrant ‘Week van de toegankelijkheid’

‘Je bent niet je beperking’

De Rotterdamse Annemarie Nodelijk (34) werd ruim tien jaar geleden slechtziend door een hersentumor. Sindsdien zijn gewone dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Dansen bijvoorbeeld. Ze opende daarom in 2012 de eerste dansschool voor blinden en slechtzienden in Rotterdam: Blinde liefde voor salsa. 

‘Ik houd van salsadansen’, vertelt Nodelijk. ‘Maar bij een reguliere dansschool kreeg ik niet de begeleiding die ik nodig heb. De verlichting ging aan het begin van de les uit en een kwartier later
was de leraar vergeten dat ik er was. Ontspanning werd daardoor inspanning.’

Bij Blinde liefde voor salsa houden docenten speciaal rekening met de visuele beperking van de leerlingen. ‘Ze zeggen dus niet: ‘zet je hand hier’, maar: ‘zet je hand in je linkerzij’. Ook begeleiden we meer. Na de les loop ik bijvoorbeeld mee naar de taxi. Die persoonlijke begeleiding geeft mensen met een beperking het gevoel dat ze er mogen zijn.’

Het blijft dan ook niet alleen bij dansen. ‘We gaan uit eten en doen andere dingen die deelnemers vóór het salsadansen niet durfden vanwege hun beperking. Maar je bént niet je beperking, je hébt een beperking. Mensen moeten zich vrij voelen om te doen wat ze willen.’

Nodelijk benadrukt dat ook mensen die goed zien welkom zijn. Iedereen die wil leren salsadansen kan op woensdagavond tussen 19.30 uur en 21.30 uur terecht op de Nieuwe Binnenweg 33. Wie twijfelt kan ook eerst een keertje komen kijken. Er is een beginners- en gevorderdengroep. Ieder blok van tien lessen wordt afgesloten met een einddansfeest. Het nieuwe blok start begin december.

Na een hersentumor geeft Annemarie dansles aan blinden en slechtzienden [vrouw.nl]

Annemarie is sinds haar 23ste slechtziend als gevolg van een hersentumor. Ze wilde dolgraag haar oude leventje doorzetten, maar heel normale dingen, zoals sporten, bleken ineens een stuk lastiger. Maar ze liet zich niet uit het veld slaan en begon danslessen, speciaal voor blinden en slechtzienden. Wekelijks heeft ze zo’n 20 enthousiaste leerlingen.

Zie ook: https://vrouw.nl/video/reportages/38854/na-een-hersentumor-geeft-annemarie-32-dansles-aan-blinden-en-slechtzienden.

Het is zover!

Vanaf vrijdag 15 januari 2016 heeft de stad ’s – Hertogenbosch

iets speciaals in petto voor mensen met visuele beperkte dansliefhebbers: Blinde Liefde voor Salsa! Buddy’s zijn meer dan van harte welkom! Het is begonnen in Rotterdam en langzaam aan wordt het verspreid over het hele land.

blvs
Blinde Liefde voor Salsa wordt speciaal les gegeven aan mensen met visuele beperking. De buddy’s leren hoe hij of zij mensen met visuele beperking kunnen begeleiden tijdens dansen en de docent gaat het ze leren.

Dansen heb je je ogen niet nodig, maar je gevoel!

Blinde Liefde voor Salsa is ook te zien op YouTube.

Benieuwd? Kijk dan op: www.blindeliefdevoorsalsa.nl

Woon je in ’s – Hertogenbosch of omstreken en wil je proberen?

Meld je je dan aan! Stuur een e-mail en kom dan naar de kennismaking instructie dag op vrijdag 15 januari 2016! Meer info over de ligging en de tijdstip ontvang je per e-mail.

Op vrijdag 15 januari 2016 begint de eerste les!

van 19:30 uur – 20:30 uur.

Kom ook!

Waar?

BBS ’t Boschveld
Zernikestraat 2
5223 CD ’s – Hertogenbosch

De eerste les op vrijdag 15 januari is de kennismaking introductie dag en dat is vrijblijvend. Mocht je na het dansen leuk vinden en graag op les willen komen, dan kun je je inschrijven.

Het kost € 15,- voor 10 lessen en de buddy’s zijn gratis.

De buurtcentrum heeft een bar. Daar kunnen we na afloop gezellig drinken en babbelen! Op de kennismaking introductie dag is de eerste rondje gratis!

Meld je aan!

Om het goed te organiseren, is het handig als je je aanmeld voor de kennismaking introductie dag.

Buddy’s zijn ook van harte welkom!

Meld je aan via de mailadres: denbosch@blindeliefdevoorsalsa.nl

Groetjes,
Gaby